X
  • No products in the list
Toepassingen

Optimaliseren van Lijmreactiebewaking met de Arrow™ ATR: Een Revolutie in Verpakkingsadhesieven

31/10/2023

In de wereld van verpakkingsadhesieven is het cruciaal om de kwaliteit van producten te waarborgen en tegelijkertijd de veiligheid van consumenten te garanderen. We weten dat ongereageerde isocyanaten in deze adhesieven problematisch kunnen zijn, omdat ze schadelijke verbindingen kunnen vormen als ze in contact komen met vocht. Dit is waar Fourier-Transform Infraroodspectroscopie (FTIR) in beeld komt.

Bij Piplab begrijpen we de uitdagingen waarmee de industrie wordt geconfronteerd bij het monitoren van reacties in verpakkingsadhesieven. We zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen die niet alleen effectief zijn, maar ook efficiëntie en kostenbesparingen bieden. Dat’s waarom we graag de revolutionaire Arrow™ ATR-technologie introduceren, die deuren opent naar nieuwe mogelijkheden voor routine-batch ATR in meerdaagse experimenten en het omgaan met moeilijk te reinigen monsters.

Waarom is de monitoring van isocyanaten belangrijk?

Voordat we dieper ingaan op Arrow™ ATR, is het belangrijk om te begrijpen waarom het noodzakelijk is om de afbraak van isocyanaten (NCO) in vers aangebrachte adhesieven te volgen. Veel gebruikte lamineeradhesieven in flexibele verpakkingen zijn vaak het resultaat van oplosmiddelhoudende of oplosmiddelvrije tweecomponentensystemen die een reactie ondergaan waarbij polyurethaan wordt gevormd. Deze reactie kan als volgt worden weergegeven:

Polyol (-OH) + Isocyanaat (-N=C=O) –> Polyurethaan (-(H)NC(=O)O-)

Ongebruikte aromatische NCO-moleculen kunnen door gelamineerde verpakkingen migreren en reageren met watermoleculen, wat resulteert in de vorming van kankerverwekkende primaire aromatische amines die schadelijk zijn voor jou en jouw huisdieren.

Waarom FTIR en waarom Arrow™ ATR?

Industrieel gezien wordt FTIR vaak gebruikt om de afbraaksnelheid van isocyanaten in vers aangebrachte lijm te testen. Traditioneel wordt transmissiespectroscopie gebruikt, maar dit vereist een zorgvuldige controle van het coatinggewicht om een consistente padlengte te waarborgen. Dit betekent dat complexe voorbereidingstechnieken zoals zeefdrukken nodig zijn, wat extra kosten en expertise met zich meebrengt.

Hier komt Arrow™ ATR om de hoek kijken. Arrow™ ATR maakt gebruik van de voordelen van ATR-spectroscopie met een vaste padlengte, wat de noodzaak voor complexe voorbereidingstechnieken elimineert. Wat Arrow™ ATR echt onderscheidt, is dat het geen kostbare ATR-accessoires vasthoudt gedurende het hele experiment, zoals bij traditionele ATR-methoden. Hierdoor wordt het mogelijk om ATR-spectroscopie te gebruiken in een breed scala van toepassingen zonder de beperkingen van langdurige reiniging.

Lees meer in onderstaande toepassingsnotitie

Arrow-AN20-02-Laminating-Adhesives

Blijf up-to-date met de nieuwste technologieën bij Piplab

Bij Piplab zijn we toegewijd aan het leveren van innovatieve oplossingen aan laboratoria in Nederland en daarbuiten. We begrijpen jouw behoefte aan efficiëntie, kostenbesparingen en, bovenal, veiligheid in de industrie. Arrow™ ATR is een van de vele voorbeelden van hoe we streven naar het leveren van hoogwaardige lab-disposables en technologieën die een positieve impact hebben op jouw werkzaamheden.

Wil je meer weten over Arrow™ ATR en hoe het jouw labwerk kan verbeteren? Neem contact met ons op en ontdek hoe Piplab jouw partner kan zijn in laboratoriumefficiëntie en -innovatie.

Table of contents

Gerelateerde blogs